Prothesis Gallivantis

Dans en Design met elkaar verbinden

Als ontwerper ligt mijn fascinatie bij hoe de mens sinds het begin der tijden de drang heeft om het lichaam te verlengen en verbeteren. De mens denkt altijd in vooruitgang en ontwikkeling, niet alleen als het lichaam niet meer goed functioneert, maar ook in de vorm van een geweest. Mede omdat ikzelf vaak heb rondgelopen met een brace om mijn arm wat in eerste instantie een grote belemmering was. Dit werd onderdeel van hoe ik werk. Het verbaasde me altijd hoe snel je aan een niet-lichaamseigen object went en hoe het onderdeel wordt van je biologische lichaam.

Met mijn examenwerk wil ik de kwaliteit en context van het draagbare bevragen. De stukken creëren een beeld waarbij protheses gebruikt zouden kunnen worden om te intimideren en te flaneren. Ik wil hiermee een verouderd beeld van protheses bevragen, namelijk waar ze worden gezien als onhandig en onmenselijk. Je kunt je verwant voelen met bijna alle extensies die je jezelf toe-eigent, lichaamseigen of niet. Waarin dat ons al gelukt is met protheses die functioneel zijn, zijn mijn stukken daarentegen puur impressioneel. Mijn collectie bestaat uit vergrote prothetische outfits die worden ingezet in film. De handelingen die de dragers kunnen uitvoeren bevragen de maximale kinetische aard die de mens met zijn lichaam kan ontwikkelen. Onder andere; Hoe een overvloed aan armen elegantie kan creëren, hoe een fluïde extensie hypnotiserend kan werken en hoe het uitzetten van je lichaam mooie vormen kan creëren.

Deze ideeën zien we ook veel terug in literatuur en sci-fi, maar dan op een fictieve manier. Hierbij creëren protheses eerder beelden van krachtverwerving en behendigheid. Dit soort ideeën zijn tegenwoordig steeds realistischer, maar het zijn niet de enige redenen om protheses te ontwikkelen. Het worden steeds meer vertoningen van trots, een overwinning. Denk aan paralympische atleten die trots zijn op hun mechanische ledematen en hierin keuzes maken om ze esthetisch aan te passen naast hun functionele werking.